Oorsprong Documenten

Oorsprongsdocumenten niet-preferentiële oorsprong (CvO)

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een CvO bewijst dus in welk land een product gemaakt is. De Kamer van Koophandel (KvK) geeft deze certificaten van oorsprong af.

Waarom heb ik een Certificaat van Oorsprong (CvO) nodig?

Sommige landen buiten de EU vragen om een CvO vanwege handelspolitieke maatregelen, zoals: boycotten, importbeperkingen en importquota. Ook hoeven in sommige landen met een CvO minder of zelfs helemaal geen invoerrechten betaald te worden. Daar geldt dan het MFN importtarief (Most Favoured Nation tarief). Zonder CvO kan men tegen moeilijkheden aanlopen wanneer men in een bepaald land producten wilt invoeren. Binnen de EU is er meestal geen CvO nodig.

Oorsprongsdocumenten preferentiële oorsprong (EUR.1)

Wist u dat de Europese Unie met een aantal landen en groepen van landen handelsakkoorden heeft afgesloten? Hierdoor kan bij wederzijdse invoer van goederen mogelijk korting of vrijstelling op invoerrechten worden verleend. Voorwaarde is dat de goederen van ‘preferentiële oorsprong’ zijn volgens de regels in het oorsprongsprotocol.

Wanneer gebruikt u een EUR.1 certificaat?

Een EUR1. certificaat wordt alleen gebruikt voor goederen van preferentiële oorsprong. Om korting of vrijstelling op invoerrechten bij invoer te kunnen krijgen zal uw leverancier een EUR.1 certificaat bij de zending willen ontvangen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Wij kunnen voor u digitaal het CvO of EUR.1 certificaat aanvragen bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hiervoor hebben wij wel wat gegevens nodig, denk hierbij aan:

  • Een machtiging voor de Kamer van Koophandel
  • Een leveranciersverklaring van preferentiële dan wel niet-preferentiële oorsprong, afhankelijk van wat voor oorsprongsdocument u nodig heeft
  • Een handelsfactuur
  • Verzendt u regelmatig pakketten en heeft u snel en voordelig douane papieren nodig? Kijk dan ook eens naar onze oplossingen Phimex Demand en Phimex Connect.

 

Hulp nodig?

Kunnen wij u helpen of heeft u nog specifieke vragen over oorsprongsdocumenten? Neem dan contact met ons op!

Contact

Onze diensten

Phimex kan u van dienst zijn op verschillende gebieden. Hieronder volgt een
opsomming van de verschillende diensten: