Phimex Connect: de Brexit oplossing

Door de Brexit wordt het Verenigd Koninkrijk gezien als een land buiten de EU. Dit zal als gevolg hebben dat douaneformaliteiten terugkeren, wat resulteert in administratieve handelingen die organisaties zowel veel tijd als geld kosten. Verzendt uw organisatie regelmatig pakketten naar het Verenigd Koninkrijk dan is Phimex Connect dé oplossing.

Wat is Phimex Connect?

Organisaties die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk krijgen door de Brexit te maken met douaneformaliteiten. Phimex Connect is een applicatie, die het administratieve proces voor het regelen van douanepapieren voor u vergemakkelijkt.

Deze applicatie koppelt uw database aan onze database zodat u niet handmatig alle zendingen in hoeft te voeren. Via de connectie wordt de informatie over uw zendingen automatisch toegevoegd aan het douanesysteem en worden de papieren voor uw zendingen aangevraagd. Deze papieren kunt u na goedkeuring downloaden, printen en toevoegen aan de juiste zending.

Voordelen Phimex Connect:

  • verhoogt de efficiëntie van het administratieve proces
  • bespaart u tijd en kosten
  • is snel en betrouwbaar

Wilt u graag meer weten? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

FAQ


Ook wel bekend als British Exit, heeft alles te maken met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit besluit is gekomen naar aanleiding van het Brexit-referendum dat in juni 2016 heeft plaatsgevonden. Tijdens dit referendum koos een kleine meerderheid (51,9%) van de stemmende Britten ervoor om uit de EU te stappen. Sindsdien is zowel het Verenigd Koninkrijk, de EU als het Britse parlement druk aan het onderhandelen over de exit van de Britten. In 2018 bereikten het Verenigd Koninkrijk en de EU een voorlopig akkoord over de voorwaarden van de Brexit. Dit wees het Britse parlement echter af. Ook dit jaar is het Britse parlement nog niet tot een oplossing gekomen. Momenteel is de uittreeddatum daarom uitgesteld tot uiterlijk 31 oktober 2019.
De Brexit heeft niet alleen betrekking op Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales), maar ook op Noord-Ierland. Samen vormen deze constituerende landen het Verenigd Koninkrijk. De grootste reden waarom het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie wilt, is dat ze het oneens zijn met de huidige regels van de EU en dan vooral met het immigratiebeleid. Ze willen zelf de wetten kunnen maken voor hun eigen land. Zo willen ze tevens de soevereiniteit weer herstellen.
Het is sinds 2009 mogelijk om als land de EU te verlaten. Dit is vastgesteld in Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. In 2017 heeft de Britse regering de ‘Artikel 50 brief’ overhandigd aan Brussel. Door Artikel 50 weer in te trekken is het officieel nog mogelijk om de Brexit te stoppen. De kans dat het Verenigd Koninkrijk dit doet is echter nihil. Dit wordt namelijk beschouwd als een politieke onmogelijkheid. Een ander scenario is dat er een tweede referendum komt, waar de Britten kunnen kiezen om toch in de EU te blijven. Maar ook dit lijkt niet te gaan gebeuren.
Als het Britse parlement vóór 31 oktober 2019 niet tot een akkoord komt met de EU, kan dit leiden tot diverse gevolgen. Wat is dan namelijk de volgende stap? De kans dat er een nieuw Brexit-referendum komt, is vrij klein. Een ander scenario is een no-deal Brexit. Dit houdt in dat het Verenigd Koninkrijk een uittreding doet zonder akkoord van de EU. Een no-deal Brexit zal veel chaos en onzekerheid met zich meebrengen. Dit omdat er onduidelijk is wat er dan precies gaat gebeuren.
De Brexit heeft weldegelijk invloed op de andere landen uit de EU, en dus ook op Nederland. Zo is het Verenigd Koninkrijk één van de grootste handelspartners van ons land. Vooral bedrijven zullen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk gaan merken. Dit omdat de regels, waarmee bedrijven momenteel handelen met het Verenigd Koninkrijk, zullen gaan veranderen. Dit kan negatieve gevolgen gaan hebben. Denk hierbij aan langere levertijden, extra papierwerk en kosten. Daarnaast is de economie van Verenigd Koninkrijk enorm, wat betekent dat de staat van deze economie ook impact heeft op andere landen zoals Nederland.
Phimex Douane Expediteurs is sinds de oprichting een onafhankelijke onderneming gespecialiseerd in douanezaken. Onze onderneming staat bekend om zijn kwaliteit, betrokkenheid en efficiëntie. Door periodieke bijscholing zijn onze vakkundige medewerkers als eerste op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van wet- en regelgeving bij de douane, zo ook voor de Brexit. Wij handelen uw opdrachten snel en accuraat af door doelgericht en met een compact team samen te werken.
Door de terugkeer van douaneformaliteiten zal het papierwerk voor bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk toenemen. Phimex Connect is de oplossing om deze papieren efficiënt en voordelig te regelen. Deze software staat direct in verbinding met de douane, waardoor u niet meer handmatig alle zendingen hoeft toe te voegen. Na goedkeuring van de douane hoeft u de papieren alleen nog maar uit te printen. Wilt u graag meer weten, vul dan ons contactformulier in en wij nemen contact met u op.
Als resultaat van de Brexit komen bedrijven weer in contact met de douane. Dit heeft als gevolg dat bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk een EORI-nummer nodig hebben. Dit nummer heeft u nodig als u gegevens uitwisselt met de douane. Bedrijven die agrarische goederen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk hebben dadelijk een export certificaat nodig. Een exportcertificaat is een document dat laat zien dat een zending voldoet aan de gezondheidseisen voor planten, groenten, fruit en plantaardige producten. Zo ook voor dieren en dierlijke producten van het land van bestemming.
Wat de gevolgen zijn, zal afhankelijk zijn op welke manier het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten. Bij de ‘zachte’ Brexit blijft het Verenigd Koninkrijk deel uit maken van de Europese markt. Dit betekent vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal. Bij een ‘harde’ Brexit vervallen deze voordelen. Kortweg, bij een ‘zachte’ variant moeten exportdocumenten opgemaakt worden en krijgen vervoerders incidentele douanecontroles. Bij een ‘harde’ variant zullen de kosten stijgen door hoge importtarieven, zijn er meer douanedocumenten, douane- en paspoortcontroles nodig, met lange wachttijden aan de grens, en zijn exportcertificaten nodig.
Indien u op zoekt bent naar een agent in het Verenigd Koninkrijk, welke voor u uw douane zaken daar kan behartigen, dan werkt Phimex samen met een vaste douane agent. Dit kan zowel op import als op export gebied. Neem hiervoor contact met ons op zodat we de mogelijkheden met u kunnen bespreken.

Meer weten? Vraag vrijblijvend informatie en tarieven aan

Connect

Onze diensten

Phimex kan u van dienst zijn op verschillende gebieden. Hieronder volgt een
opsomming van de verschillende diensten: